De juiste server bezoeken | Hostfile aanpassen

Soms kan het wenselijk zijn om uw pc te sturen naar een ander ip-adres dan waar de pc op uitkomt als de url (www.uwdomeinnaam.nl) wordt ingetoetst. Bijvoorbeeld als u de (oude) website wilt bekijken op de vorige server.

Of als u een (nieuwe) website heeft die op een nieuwe server is geplaatst terwijl uw pc hardnekkig de oude versie laat zien (terwijl u al de cache heeft geleegd). In dat geval bezoekt uw pc het oude ip-nummer en wordt deze niet naar het nieuwe ip-nummer gestuurd. Het kan dan helpen om uw router en modem eventjes uit te zetten. Mocht dat, en het legen van uw cache, geen oplossing bieden dan kunt u de hostfile in uw pc aanpassen.

Om de hostfile aan te passen voert u de volgende stappen uit.

1. U opent het programma Kladblok (of soortgelijk programma zoals Notepad of Wordpad) uit als Administrator.


2. U opent het bestand ‘hosts’ in de directory: C:\Windows\System32\drivers\etc. Let op dat u bij type bestanden ‘Alle bestanden’ hebt geselecteerd anders ziet u geen bestand in deze map.


3. U voegt daar de onderste twee regels toe aan de bestaande tekst. Het ip-nummer is het ip-nummer van de server die bezocht moet worden als de domeinnaam wordt bezocht die hierachter is geplaatst (in dit geval www.uwdomeinnaam.nl; dit is uiteraard een voorbeeld naam). Het ip-nummer kunt u bij De Websmid opvragen.

111.22.33.34 jouwdomeinnaam.nl
111.22.33.34 www.jouwdomeinnaam.nl

De eerste stap naar online succes